Dış Cephe Mantolama - Isı Yalıtımı

Dış Cephe Mantolama Nedir?

Mantolama, binaların dış cephesinin çeşitli yalıtım malzemeleriyle kaplanmasıdır. Diğer bir tanımla; binalarda ısı kayıplarını en aza indirmek için binaların dış cephelerinin ısı yalıtım malzemeleriyle kaplanmasına “mantolama” denir.

Binalarda dıştan ısı yalıtımı sistemlerinde amaç, farklı sıcaklıktaki ortamlar arasında ısı transferinin engellenmesi ve ısı kaybının önlenmesidir.

Kompozit yalıtım malzemeleri ile bir binanın dışının kaplanmasına, dış cephe mantolama denmektedir. Mantolama tekniği, yeni binalar üzerinde yoğunluklu olarak kullanılmakla beraber eski yapı binalarda da enerji konusunda verimlilik elde edilmesi için sıklıkla tercih edilmektedir. Yapısı sayesinde enerji konusunda büyük bir verim sağlayan bu teknik, özellikle de kış aylarında çok daha fazla doğalgaz kullanımının önüne geçer. Binanın dayanıklılığını arttırmak için de kullanılan dış cephe yalıtım tekniği, Avrupa ülkelerinde ve özellikle de ülkemizde yoğun talep görmektedir. Enerji verimliliği kanunu kapsamında, Türkiye içerisinde binalara dış cephe mantolama yaptırmak zorunlu hale gelmiştir. Bu sebepten dolayı da binaların tamamına yakını enerji konusunda verimlilik sağlamaktadır.

Mantolama Nasıl Yapılır?

Dış Cephe Mantolama işlemi yedi aşamadan oluşur. Her aşamanın uzmanlarca yapılması gerekir.

  1. Yüzeylerin hazırlığı: Mantolama yapılacak yüzeyin düzgünlüğü, temizliği, emiciliği ve sağlamlığı test edilir.
  2. Subasman profilinin sabitlenmesi: Mantolamanın düzgün ve simetrik olması için düz bir referans hazırlanır. İlk mantolama hattı düz olursa sonraki hatlar da düzgün olacaktır.
  3. Isı yalıtım malzemelerinin yerleştirilmesi: Yapıştırılacak levhaların yüzey kenarları boyunca ve tam ortalarına noktasal yapıştırma harcı sürülür. Mantolama levhası olarak çoğunlukla EPS, XPS ve Taşyünü kullanılır.
  4. Mantolama malzemelerinin dübellenmesi: Yapıştırma işleminden sonra her için altı adet plastik dübel gelecek şekilde levhalar duvara sabitlenir. Böylece ısı yalıtım levhalarının rüzgâr gibi durumlar karşısında tutunma direnci artmış olur.
  5. Köşe profillerinin yerleştirilmesi: Bina dış yüzeyindeki köşelerin düzgün olması için köşe profilleri ile desteklenir. Çatlama ve ayrılma risklerini engellemek amaçlanır.
  6. Fileli sıva ve donatı filesi uygulaması: Yapıştırma ve dübelleme işlemlerinden sonra ısı yalıtım levhalarının üzerine sıva yapılarak sabit bir katman oluşturulur.
  7. Dekoratif dış cephe kaplaması ve dış cephe boya uygulaması: Yapılan sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra son kat dekoratif kaplama yapılır. Yukarıdan aşağıya doğru uygulanır. Estetik görünüşü bozmaz. Daha sonra dış cephe boya uygulaması yapılarak mantolama işlemi tamamlanır.

Dış Cephe Mantolama Faydaları

Binalarda ısı kayıpları büyük oranda dış cephelerde olmaktadır. Bu sebeple binaların dış cephelerinin yalıtım malzemeleriyle kaplanması ve enerji kayıplarının engellenmesi büyük önem taşır. Binalarda dış cephe ısı yalıtımının (mantolamanın) sağladığı faydaları şöyle sayabiliriz:

  • Isı yalıtım sayesinde hem konforlu hem de sağlıklı yaşam alanları oluşturulur.
  • Isı kayıp ve kazançlarını azaltır.
  • Kolon birleşim ve dış kiriş gibi ısı köprülerini yalıtım ile kaplamak ısı kaybını ve yoğuşma riskini önler.
  • Dış cephe mantolama sistemi ile ısıl denge kurulduğundan duvarlarda rutubet, küf veya mantar oluşumu engellenir.
  • Özellikle taşyünü mantolama yapılan binaların, yangına karşı koruma performansı en üst düzeydedir.
  • Bütçenize ve ülke ekonomisine katkı sağlar.
  • Estetik bir dış cephe görünümü sağlar.
  • Onarım giderlerini düşürür.
  • Binalarda ısı yalıtım için kullanılan bazı malzemeler dışarıdan gelecek sesleri de engeller.
  • Pek çok iç/dış etkenlere karşı koruduğundan binaların ömrünü uzatır.

Bina mantolama işlemi, belli standartlar dahilinde yapılan bir işlemdir. Bu standartlar ile birçok evin kışın soğuk geçirmemesi ve sıcak bir halde kalması sağlanır. Dış cephe mantolamanın genel amacı bu olup bunun gibi birçok niteliği daha bulunmaktadır.

Ev mantolama yaparak elde edeceğiniz avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yaz mevsimlerinde evler çok sıcak, kış mevsimlerinde ise çok soğuk olur. Yapılan bina mantolaması sayesinde yaz mevsimi içerisinde evlerin ısı geçirmeyerek serin olması, kış mevsimlerinde ise soğuk geçirmeyerek sıcak olması sağlanır.
  • Sağlıklı bir yaşam alanı elde etmek için mantolama işlemi sıklıkla tercih edilir. Yapılan çalışmalar ile refah bir ev ortamı elde edilmesi sağlanır.
  • Dış cephe izolasyon işlemleri sayesinde, evlerin ve binaların çok daha uzun ömürlü olması sağlanır. Oluşacak olan kar ve yağmur gibi olaylardan binalar etkilenmez, yapılar sağlam bir şekilde kalarak herhangi bir zarar almaz.
  • Sert ve güvenilir bir yapıya sahip olduğu için, herhangi bir şekilde çatlağın oluşmasına zarar vermez. Bu da binanın yapısını çok daha sağlam temellerde inşa etmeye olanak tanır.
  • Dış duvar alanları üzerinde demir halde bulunan donatılar bulunmaktadır. Dış cephe yalıtımları bu donatıların korunmasını sağlayarak korozyon olayının yaşanmasını engellemektedir.
  • Bina içerisinde yer alan alanlarda bazı zamanlarda terlemeler oluşur. Bu zaman dilimlerinde ise nem oranı artar ve küflenmeler başlar. Yaptırılacak olan mantolama işlemi sayesinde bu gibi olayların önüne geçilerek terlemelerin yaşanmaması sağlanır.
  • Görev olarak edindiği ısı yalıtımı, binayı istenmeyen ısı oluşumlarından korumaktadır. Bunun yanında nitelik olarak su yalıtımı yapma özelliğini de kendi bünyesinde barındırır.
  • Yapı gereği doğa dostu bir özelliktedir. Isı yalıtımı yapıyor olması ise bunun en büyük kanıtıdır. Yapılan ısı yalıtımı sayesinde enerji kaynakları israf edilmeyecek ve doğanın korunması sağlanacaktır.
  • Yangın zamanlarında binaların korunması çok önemlidir. Mantolama malzemeleri, herhangi bir yangın durumunda çok büyük işlev görür. İçerisinde yer alan ve yanmaz özelliğe sahip olan malzemeler ile kullanılan bina içerisinde herhangi bir yangın gibi durumun yaşanması zorlaşmaktadır.

Yalıtım firmaları tarafından üretilen bu mantolama malzemeleri, sayılan maddeler gibi daha birçok avantajı daha alıcılara sağlamaktadır. Bu gibi avantajlar sayesinde hem kişiler hem de doğa çok daha avantajlı bir duruma sahip olur. Günümüzde birçok binada bulunan bu yalıtım sistemleri, ileri tarihlerde çok daha fazla artırılarak daha iyi bir kullanış durumuna sahip olunacağı düşünülmektedir.

Mantolama (Isı Yalıtım)

Mantolama Nerelerde Kullanılır?

Mantolama tüm yapılarda ısı kaybını önleyerek enerji tüketimini azaltmak amacıyla yapılır. Enerji verimliliğini ve ısıl konforu artırır. Ev, apartman, okul, hastane ve fabrika gibi tüm binalarda dış cephe mantolama yapılabilir.

Mantolama yapıların çatılarına, duvarlarına, tesisatlarına, kolonlarına ve kirişlerine uygulanabilir. Ayrıca ısıtılma imkânı olmayan depo ve garaj gibi bölümlerin duvarlar ve döşemelerine ısı yalıtımı yapılabilir.

Mantolama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış: Isı yalıtım malzemeleri kanserojen maddeler içerir.

Doğru: AB ülkelerindeki hammadde ve teknoloji ile üretilen yalıtım malzemeleri CE işaretiyle satılıyor. CE işareti taşıyan mantolama malzemeleri kanserojen madde içermez.

Yanlış: Dış cephe mantolama yangın yönetmeliğe uygun değildir.

Doğru: Tam aksine, mantolama yangına karşı dirençli bir uygulamadır. “Binaların Yangından Korunması” hakkındaki yönetmeliklere de uygundur.

Yanlış: Mantolama, söylenildiği gibi enerji tasarrufu sağlamıyor.

Doğru: Isı yalıtımının uygulandığı binalarda sağlanan enerji tasarrufu bina tipi, yalıtım kalınlığı ve bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlı olarak gerçekleşir. Doğru ürün ve uygulama ile %50’ye varan tasarruf söz konusudur.

Yanlış: Sıcak iklimlerdeki binalarda mantolama yapmaya gerek yoktur.

Doğru: Binaların soğutulması için gereken enerji, ısıtılması için harcanan enerjiden neredeyse 2 kat daha fazla. Sıcak iklimlerdeki binalarda klima kullanımı da düşünüldüğünde, enerji tasarrufu için mutlaka mantolama yapılmalıdır.

Yanlış: Kuzey cephe soğuk, güney cepheye mantolama uygulamaya gerek yok.

Doğru: Binalara dıştan ısı yalıtımı tek cephe için yapılırsa ısı köprüleri oluşur. Mantolanmayan cephelerde ısı kaybı yaşanmaya devam eder. Bu nedenle binanın tüm cephelerinin mantolanması gerekir.

Yanlış: Dış cephe mantolama çok pahalı bir uygulamadır.

Doğru: AB standartlarında üretilmiş doğru ve kaliteli yalıtım malzemeleri kullanıldığında uygulama da dahil dış cephe mantolama m² fiyatı 250-400 TL arasındadır. Zaten mantolama kendini 2-3 yıl içerisinde amorti etmektedir.

Mantolama Sistemleri

Dış cephe mantolama (ısı yalıtım) sistemleri; taşyünü, ekstrüde polistiren (XPS), ekspande polistiren (EPS) ısı yalıtım levhalarının kullanılması ile oluşturulan dış cephe kaplama işlemidir. Isı yalıtım sistemleri ile yapılan mantolama ekonomik, uzun ömürlü ve sağlıklı bir çözümdür.

Binalarda enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra estetik görünüm de sağlayan dış cephe kaplama sistemi tercih edilebilir. Dış cephe mantolama uygulaması binalar için en uygun olan ısı yalıtım sistemidir. İhtiyaca göre farklı şekillerde uygulanabilen dış cephe ısı yalıtım sistemleri eski ve yeni fark etmeksizin tüm binalarda uygulanabilir.

Dış Cephe Mantolama Çeşitleri

Binaların ısı etkilerine karşı korunabilmesi için dış cephesinin ısı yalıtım malzemeleriyle kaplanması gerekir. Bu uygulamaya mantolama diyoruz. Isı kayıpları binaların yüksekliğine, dış cephe yüzey alanlarının büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Dış cephe kaynaklı ısı kayıpları %25-50 arasındadır.

Uygulama yöntemine (alana bağlı) göre ısı yalıtım çeşitleri:

  1. Cephe Kaplama (Mantolama)
  2. Zemin Yalıtımı
  3. Çatı Mantolama
  4. Kapı ve Pencere Yalıtımı

Isı yalıtım malzemelerine göre dış cephe mantolama (ısı yalıtım) çeşitleri:

  1. EPS (Expanded Polistren) Mantolama: En dayanıklı yalıtım malzemesidir. Ömür boyu performansı düşmez, özelliğini kaybetmez.
  2. XPS (Extrude Polistren) Mantolama: Yangına ve neme karşı dayanıklı bir mantolama levhasıdır.
  3. Taşyünü Mantolama: Isı ve ses yalıtımında kullanılır. Alev almaz.
  4. Fugalı Mantolama: Genleşme ve çatlamayı önler. Estetik bir görsellik kazandırır.

Tüm ısı yalıtım çeşitleri oldukça önemli niteliklere sahiptir. Isı yalıtım uygulaması yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlamakla beraber binaların enerji sınıfını da yükseltmektedir.

İMD İskele olarak, uygulama yapılacak alanın tetkiklerini yapar, en kaliteli ve en uygun yalıtım malzemeleriyle mantolama işlemini yaparız.

Dış cephe mantolama çeşitleri, farklı malzemeler ve niteliklerden oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı da her bina için mantolama çeşitleri ayrı olarak tercih edilir. Bunlar isteğe ve binanın yapısına göre değişim gösterebilir. Sıklıkla kullanılan çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taşyünü Mantolama

Tasyünü mantolama çeşidi, içerisinde volkanik kayaçlar ile sahip olunan özelliklere yer veren bir mantolama çeşididir. Bu maddeler genel olarak 1500 derecelik sıcaklıklar altında bazalt taş türlerinin eritilerek işlenmesi ile elde edilir. Bu eritilerek işleme aşamalarından sonra ortaya çıkan ürün elyaftır. Üretilen bu elyaf, taşyünü mantolama sistemleri içerisinde kullanılan ısı yalıtım levhası olarak ham madde niteliğinde kullanılmaktadır. Bu gibi özellikler ile taşyünü mantolama sistemi %97’lik bir oran dahilinde elyaftan ortaya çıkarılır.

Bu mantolama çeşidi, gerekli aletler yardımı ile taşyünü levhalarının bina duvarlarına mantolanması ile oluşturulur. Bu gerekli malzemeler dübel, panel ve köşe profili gibi küçük malzemeler olmaktadır. Bu malzeme, üzerinde istenen boya ile boya yapabilme özelliğine sahiptir. Bunun yanında, yapılan boyanın altında mantolama işleminin bulunduğu da anlaşılmaz. Uygulayacağınız bina üzerinde mükemmel bir görüntü oluşacağına emin olabilirsiniz.

Taşyünü mantolama sistemi, birçok özelliğe sahiptir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalite ve sağlık açısından tercih edilecek olan en iyi malzemelerdendir.
  • Isı konusunda yüksek seviyelerde bir yalıtım oranına sahiptir.
  • Isı iletkenlik oranı çok düşük seviyelerde olacağı gibi bulunulan mevsim zamanına göre bina içlerinde uygun seviyelerde bir sıcaklık oranı yakalar.
  • Farklı boyutlara sahiptir ve üretilme aşamasında kullanılan malzemeler ile yanmazlık seviyelerinde yer alır.
  • Rutubete karşı yüksek dayanım sağlar.
  • Neme karşı yüksek seviyelerde bir direnç gösterir.
  • Korozyon oluşumunun önüne geçilerek çok daha güvenilir bina yapısına sahip olunmasını sağlar.
  • Paslanmaz bir yapıya sahiptir.
  • Isı bariyeri meydana getirerek, kullanım açısından uzum ömürlü bir kullanıma olanak tanır.
  • Mantolama fiyatları arasında en uygun fiyatlı çeşitlerdendir.

Bu ve bunun gibi birçok özellik, taşyünü mantolama çeşidine ait olmaktadır. Bina üzerinde kullanılan bu maddeler, istenilen seviyelerde bir sıcaklık ve dayanıklılık sağlar.

  • Fugalı Mantolama

Fugalı mantolama çeşidi, günümüzde yoğun olarak tercih edilen mantolama çeşitlerindendir. Dekorasyon malzemesi olarak da bilinen bu tür, 3 ya da 10 santimetre aralığında bulunan EPS levhalar ile yapılmaktadır. Bu çeşit, bina ve alıcıların istedikleri boyutlarda üretilebilme avantajına sahiptir. Bunun yanında, birbirine geçme şeklinde oluşturuldukları için yapılma aşamalarında da basit bir kullanım sağlar. Bu mantolama çeşidine sahip olarak yaklaşık %60’lık bir ısı yalıtımına sahip olabilirsiniz.

  • EPS ile Mantolama

Bu mantolama türü, EPS levhalar yardımı ile yapılmaktadır. Beyaz renge sahip olan bu çeşit, petrol kullanılarak meydana getirilmektedir. Bunun yanında kapalı halde bulunan gözeneklere de sahip olabildiği gibi karbon takviyesi alan çeşitleri gri renk üzerinde oluşturulur. Yapı olarak içerisinde kuru havaya yer vererek hareketsiz bir şekilde kalması sağlanır. Günümüz içerisinde yer alan en iyi mantolama çeşitlerindendir. Bunun bir diğer sebebi ise en ekonomik fiyatlar ile oluşturulmasıdır. Performans bakımından da uzun ömürlü bir yapıya sahip olması ile beraber uzun zaman boyunca yeni bir mantolama işlemine gerek duymamayı sağlar. İnce bir mantolama türü olmadığı gibi, zaman geçtikçe de herhangi bir incelme durumu yaşamayarak istenilen kalınlıkta kalınmasını sağlar.

Dış Cephe Kaplama (Isı Yalıtımı)

Dış Cephe Mantolama Malzemeleri

Mantolama (ısı yalıtım) malzemeleri, bitişik yapı malzemelerinin ısı iletkenlik direncini artırmak veya ısı kaybını en aza indirmek amacıyla kullandığımız izolasyon malzemeleridir. Isı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin üzerinde olan izolasyon malzemeleri en iyi ısı yalıtım (mantolama) malzemesi sayılır.

Bir binanın dıştan ısı yalıtımını sağlamak için mantolama yapılır. Mantolama yaparken ısı yalıtım malzemelerini kullanırız. Isı transferini azaltmak için izolasyon katsayısı yüksek olan yalıtım malzemeleri tercih edilir.

Binalarda dış cephe mantolama uygulamasında kullanılacak ısı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayısı küçük olmalıdır. İzolasyon malzemeleri ağır olmamalıdır. Kokusuz olmalıdır. Nemi absorbe etmelidir. Yalıtım malzemeleri üzerinde çatlak, yarık ya da boşluk olmamalıdır. Yanıcı olmamalıdır. Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. Uzun ömürlü olmalıdır. Ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.

Genel kabul görmüş en iyi ısı yalıtım malzemeleri; camyünü, EPS, Taşyünü, XPS, Poliüretan köpük, Fenol köpüğü ve cam köpüğüdür.

Bu malzemeler arasında bulunan ve en önemli yere sahip olan özellik, ısı iletimi yapmayan malzemelerdir. Isıyı iletse dahi çok düşük bir iletim seviyesine sahip olacağı için herhangi bir şekilde içeride yer alan ısının değişmesine olanak tanımayacaktır. Dış cephe mantolama malzemelerin bu ve bunun gibi birçok aranan özelliği yer alır. Bu istenen ve var olan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Oluşacak olan nemden ve bulunan su oranından herhangi bir şekilde etkilenmemelidir.
  • Yangın durumları gibi durumlar sonrasında alevlerden etkilenmemeli ve herhangi bir şekilde yangın durumuna izin vermemelidir.
  • Basınç dayanımı konusunda yüksek seviyelerde yer alarak güvenilir bir yapı ortaya çıkarmalıdır.
  • Çekme dayanımı konusunda istenen seviyelerde yer alır.
  • Buhar difüzyon dayanıklılığı, istenen oranlarda yer alarak yüksek seviyelere sahip olmaktadır.
  • Isı saklama özelliğine sahiptir ve bu sayede de ev içerisinde bulunan ısı oranı çok az derecelerde kayıp yaşar.
  • Sıva saklama özelliğine sahip olarak yüksek seviyelerde yer alır.
  • İşlenebilme açısından zorluk çıkartmayarak kolay bir işlem hacmine sahip olmalıdır.
  • Boyutsal kararlılık önemli bir husustur ve bu husus dahilinde yüksek bir seviyede yer almalıdır.
  • Herhangi bir şekilde koku yayarak olumsuz bir özelliğe sahip olmamalıdır. Bu durumlar genel olarak bina içerisinde yaşayanları rahatsız edeceği için genel olarak çoğu kokusuz bir şekilde üretilir.
  • Uzun ömürlü bir yapıya sahip olmalı ve tekrar bir mantolama işlemine ihtiyaç kalmamalıdır.
  • Fiyat olarak uygun rakamlardan oluşmalıdır. Ekonomik fiyatlar ile oluşturulan mantolama sistemleri, birçok kişi tarafından yaptırılabileceği için doğa konusunda da çok daha olumlu etkilere sahip olur.

Bu ve bunun gibi özellikler, bir mantolamanın içerisinde kolay bir şekilde yer almaz. Yani bu özelliklerin tamamına sahip olan bir mantolama çeşidi ne yazık ki bulunmamaktadır. Ancak yine de edinecek olduğunuz mantolama sistemi ile çok daha refah ve güvenilir bir bina yapısına sahip olabilirsiniz.

Dış Cephe Mantolama Fiyatları

Dış cephe mantolama fiyatları, günümüzde yer alan en ekonomik fiyatlardan oluşmaktadır. Farklı seçeneklere sahip olması da bu malzemeler arasında bütçeye uygun bir seçim aşaması imkânı tanır. Mantolama m2 fiyatı, genel olarak düşük seviyelerde yer alır. Bu sisteme göre bir oluşum ortaya çıkacağı için, tüm hesaplamalarda metrekare üzerinden yapılmaktadır. Bu durum, binaların ihtiyacı olan metrekare gereksinimine göre değişiklik gösterir. Daha küçük bir binada yaşanıyor ise o binaya ait olan dış cephe mantolama m2 fiyatı da düşük olacaktır. Ancak bulunulan yapı çok daha büyük ve geniş ise, o bina üzerinde yapılacak olan mantolama işleminin fiyatı da yüksek olur.

Mantolama m2 fiyatı hesaplama yapmak için bir ustadan yardım almak çok daha doğru olacaktır. Çünkü kişilerin yapacak olduğu oranlar her zaman doğru olmayabilir. Bir ustanın gelerek binayı incelemesi ve sonrasında kararı vermesi gerekir. Her mantolama çeşidi her binaya uyacak diye bir kaide yoktur. Bu sebepten dolayı bazı zamanlarda farklı malzemelerin kullanımı gerekebilir. Bu gibi durumlar ise otomatik olarak çok daha yüksek rakamların oluşmasını ortaya çıkartır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve malzemelerin çok daha iyi kaliteye sahip olması ile beraber bu gibi fiyat araştırmalarına gerek duyulmamaktadır. Çünkü kaliteli malzemeler çok daha iyi bir ısı tasarrufu sağlayacağı için kısa zaman içerisinde bu fiyatı ev enerjisinden amorti edebilecektir.

Dış cephe mantolama fiyatları hakkında çok daha detaylı bir bilgi almak istiyorsanız, site üzerinde bulunan telefon numaraları ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. İrtibat kurduktan sonra sizlere bu işin detayını anlatacak, hangi malzemenin nasıl bir işleve sahip olduğundan bahsedeceğiz. Bundan sonra ise tüm işlemlerimiz için çalışmaya başlayacağız. Bu gibi aşamalar, doğru bir ısı yalıtımına sahip olunması için gerekli olan aşamalardır. Doğru malzemeler ile yapılmayan mantolama işlemleri, istenilen verimi sağlayamayacağı için ustalar tarafından detaylı bir inceleme ile karar alınmalıdır. Uzun ömürlü mantolama sistemleri, binalar için her zaman en iyi sistemler arasında gösterilir.

Isı yalıtım malzemelerinin cinsi, kalınlığı ve yoğunluğu fiyatı etkileyen faktörler arasında yer almakla birlikte döviz cinsindeki dalgalanmalar nedeniyle dış cephe mantolama metrekare fiyatları da 2024 yılı için değişkenlik gösterebiliyor. Unutulmamalıdır ki ısı yalıtımı bir kez yapılır ve dört mevsim konfor kazanç sağlar. Ekonomik, uzun ömürlüdür. Birkaç yıl içerisinde kendi maliyetini karşılar.

Mantolama ile ilgili bilgi almak ve mantolama fiyatı almak için lütfen aşağıdaki ücretsiz keşif formunu doldurun ya da bizi 0(532) 348 01 34 nolu telefonumuzdan arayın.

Ücretsiz Keşif Formu

    Sıkça Sorulan Sorular

    Bina dış cephe kaplaması (dış cephe mantolama) nedir?

    Isı yalıtım malzemeleri ile binaların dış cephesinin kaplanması işlemine dış cephe mantolama ismi verilir. Isı yalıtımı sağladığı için mantolama da denir. Özellikle eski binaların dış cephelerinden ısı kaybını azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla mantolama yapılır.

    Dış cephe kaplama (mantolama) fiyatları ne kadar?

    Dış cephe kaplama fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ücretsiz keşif hizmeti ile net bir fiyat alabilirsiniz.

    Dış cephe mantolama metrekare (m²) fiyatı kaç TL?

    2022 yılı dış cephe mantolama metrekare (m²) fiyatı, malzeme ve işçilik dahil, 80-100 TL arasındadır.

    Dış cephe kaplama malzemeleri nelerdir?

    Dış cephe kaplama malzemeleri, bitişik yapı malzemelerinin ısı iletkenlik direncini artırmak veya ısı kaybını en aza indirmek amacıyla kullandığımız izolasyon malzemeleridir. Pekçok cephe kaplama malzemesi olmakla birlikte camyünü, EPS, Taşyünü, XPS, Poliüretan köpük, Fenol köpüğü ve cam köpüğü en çok kullanılan yalıtım malzemeleridir.

    En iyi ısı yalıtım malzemesi hangisidir?

    Isı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin üzerinde olan malzemeler en iyi ısı yalıtım malzemesi sayılır. Genel kabul görmüş en iyi ısı yalıtım malzemelericamyünü, EPS, Taşyünü, XPS, Poliüretan köpük, Fenol köpüğü ve cam köpüğüdür.

    Dış cephe kaplama neden yapılır?

    Dış cephe kaplaması binaları rüzgâr, yağmur, güneş ışınları gibi olumsuz hava şartlarına karşı koruduğu için yapılır. Ayrıca ısı kayıplarını önleyerek enerji tasarrufu sağlar, estetik görünüm kazandırır.

    Dış cephe mantolama çeşitleri nelerdir?

    Uygulama yöntemine ve ısı yalıtım malzemelerine göre dış cephe mantolama (ısı yalıtım) çeşitleri vardır. EPS (Expanded Polistren) Mantolama, XPS (Extrude Polistren) Mantolama, Taşyünü Mantolama ve Fugalı Mantolama ile Cephe Kaplama, Çatı Kaplama ve Zemin, Kapı, Pencere Yalıtımı bunlardan birkaçıdır.

    En iyi dış cephe kaplaması (mantolama) hangisi?

    Karbon takviyeli gri EPS strafor köpük, en iyi dış cephe kaplaması sayılabilir.

    Binalarda mantolama yapma zorunluluğu var mı?

    Hayır, zorunlu değildir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda böyle bir zorunluluk olmadığı söylenmiştir. Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması idi.

    Dış cephe mantolama (ısı yalıtımı) ne zaman yapılır?

    Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki sıcaklıklarda yapılabilir. Mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bu değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.

    Binalarda dıştan ısı yalıtımı (mantolama) kaç gün sürer?

    Binalarda dıştan ısı yalıtımı uygulama süresi, binanın büyüklüğüne, binanın mimarisine, uygulama yapacak olan ekibin sayısına ve hava koşullarına göre farklılık gösterir. Ancak ortalama 1.000 m²’lik bir bina için mantolama işlemi uzman kadromuzla 15 – 25 gün sürer.

    Mantolama yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

    Mantolama, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Mantolama yaptırırken bina üzerindeki cam, ahşap gibi yapı elemanlarının kirlenmeye ya da zarar görmeye karşı korunduğundan emin olunmalıdır. Bina geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.

    Dış cephe ısı yalıtımı ne kadar dayanır? Mantolamanın ömrü ne kadardır?

    AB standartlarında CE işareti olan kalitesi kanıtlanmış ısı yalıtım malzemeleri uzman ekibimiz tarafından talimatlara uygun bir şekilde yapıldığından mantolamanın ömrü, bina ömrü kadardır.

    Mantolama hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifi isteyin!